Tehtäväpankki

Sinnikkyys – kenellä sitä on?

Lue lyhyet tarinat ja pohdi, tarvitaanko niissä sinnikkyyttä.

AVIOLIITTO

Pariskunta on tuntenut toisensa yli 40 vuotta ja heillä on takana pitkä avioliitto. Näihin elettyihin vuosiin on mahtunut paljon iloja, mutta myös suruja ja haastavampia aikoja. Elämä kaikkineen mutkineen on heiluttanut välillä heidän uskoa avioliittoon ja yhteiseen elämään. Tällöin on tarvittu yhteistä tahtotilaa, kompromissien tekemistä ja joustavuutta, jotta avioliitto on saatu tuntumaan jälleen mielekkäältä.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

SOKEA LENKKEILIJÄ

Sokea, valkoista keppiä käyttävä mies käy säännöllisesti yksin juoksulenkillä. Tämä on vaatinut etukäteen reitin opettelua ja luottamusta siihen, että muut liikenteessä olevat ihmiset huomioivat hänet.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

VAUVA

Vauva harjoittelee monia taitoja lannistumatta. Esimerkiksi kävelyn opettelu tapahtuu haparoivin askelin ja huonekaluihin tukeutuen, sekä useiden kaatumisten saattelemana. Kerta toisensa jälkeen vauva nousee ylös ja yrittää uudelleen.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

MAANVILJELIJÄ

Maanviljelijä tekee ympärivuorokautista työtä seitsemänä päivänä viikossa. Hänellä on jatkuva epävarmuus erilaisten sääolosuhteiden koetellessa sekä viljaa että viljelijän uskoa työn onnistumiseen.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

ORAVA

Orava piilottaa syksyn aikana paljon käpyjä talven varalle. Lumi peittää osan piilopaikoista, eikä orava löydä niitä kaikkia. Osa löytyneistä kävyistä voi olla jäässä, mutta orava järsii niitä urhoollisesti siemeniä löytääkseen. Talvella oraville tyypillistä ravintoa on vähän saatavilla, joten käpyjen varastoiminen syksyllä on elintärkeää.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

MUUTTOLINTU

Osa linnuista lentää talveksi kauas etelään. Lentomatka uuvuttaa eikä matkantekoa ole helpottamassa navigointilaitteet tai turbomoottorit. Riittävän ruuan varmistaminen ja lämpimät sääolosuhteet saavat kuitenkin linnut joka syksy rankalle ja joskus vaarallisellekin muuttomatkalle.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

KILPAURHEILU

Sitoutuminen säännölliseen harjoitteluun, tarkka ruokavalio, riittävät yöunet ja erilaisista varusteista huolehtiminen on kilpaurheilijan arkea. Väsymys, matkustaminen, lihasten kipeytyminen ja vapaa-ajan rajallisuus ovat usein kääntöpuolena menestykselle. Siitä huolimatta kilpaurheilija jaksaa asettaa uusia tavoitteita.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

PROJEKTI

Onnistuakseen projekti tarvitsee selkeän suunnitelman ja motivoituneen ryhmän sitä toteuttamaan. Aina ryhmän näkemys ei ole yhtenäinen tai jokainen sen jäsen ei tee omaa osuuttaan. Yhdessä ponnistellen ja toisia kannustaen on kuitenkin mahdollista saavuttaa yhteinen projektille asetettu tavoite.

Onko tässä sinusta sinnikkyyttä?

PDF